Telefon
WhatsApp

Plankote nedir?

Plankote nasıl yapılır?

Dilerseniz sizler için uzun süreli araştırmalarımız, mühendislik tecrübemizden yola çıkarak “Plankote nedir? Nasıl yapılır?” konusunda  kendinize değer katacak altın değerinde bilgileri, mühendislik uygulama yöntemlerini aktardığımız yazımıza geçerek, plankote ile ilgili birçok konuyu, uygulanılması ve bilinmesi gereken bilgileri aktarmaya başlayalım.

Plankote nedir?

Plankote, birçok mühendislik projelerine altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu / ölçekli krokidir. Arazinin yapısına göre belirli aralıklarla ve eğimin değiştiği her noktada alım yapılmasıyla oluşur. Resmi evraklar için kullanılacaksa arazinin bulunduğu il, ilçe, köy, pafta numarası, ada ve parsel bilgileriyle birlikte arazide bulunan mevcut yol, bina, şev, direk, çeşme gibi sembollerle tanımlanan nesnelerle birlikte belirli aralıklarla arazinin mevcut kotları gösterilir.

Plankote nasıl yapılır?

Plankote için yapılan ölçmeler istenilen hassasiyete bağlı olmak üzere iki şekilde yapılır.

Trigonometrik yükseklik ve kutupsal koordinat ölçme yöntemi ile yapılan Plankote: Bu yöntemde 3-5m’ de bir arazinin belirtilen yöntemlerle kotlarının alınması, hesaplanması ve uygun ölçekte çizimidir. Bu işlemi İHA (İnsansız Hava Aracı) ile yapmak daha kolay ve hızlı olması nedeniyle maliyeti daha düşüktür.

Karelajlı Plankote: Bu yöntemde arazi hassasiyet kriterine göre her 3-5 metrede bir çakılan kazıklarla kare ağına bölünür. Daha sonra bu kare ağında geometrik nivelman yapılmak sureti ile her bir kazığın mm hassasiyetinde kot değerleri hesaplanır. Bu işlem elevation model olarak adlandırılmakta  ve  İHA ile  fotogrametrik nirengi yöntemiyle yapılabilmektedir.

Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.

Kat irtifakı bir projedir, projenin tapuya bildirilmesi sonucunda sanki bina varmış gibi kat irtifaklı tapu senetleri alınabilir.

Kat irtifaklı tapu senedine göre alınan yapının tamamlanmamış olduğu baştan kabul edilmiştir. Ne zaman ki kat mülkiyetine çevirme işlemi gerçekleşir o zaman yapının tamamlandığı, kullanıma hazır olduğu anlaşılır.

Bu nedenle özellikle bankalar, sigorta kurumları vb kuruluşlar yapı kullanma izin belgesi yanında cins değişiklik işleminin yapılmış olmasını önemserler.

Kat irtifaklı bir yerin mesken olarak kullanılmaya başlamış olması, onun sigorta açısından tamamlanmış bir bina olduğu anlamına gelmez.

İnşaat öncesi projelendirme için hem kağıt üzerinde hem de zeminde taşınmaz sınırlarının belirlenmesi gerekir. Taşınmazda mevcut başka yapılar, taşkınlar görünmelidir ki imar hizmetleri sağlıklı yürüsün.

Ayrıca ülkemizde bir koordinat birliği bulunmadığından dolayı kurumların kendi proje ve harita arşivleri için mevcut konum değerlerinin belirlenmesi gerekebilir.

Tapusu alınmış bir daireye sahip olana kadar geçen süreç arsadan başlamak üzere;

Arsa, aplikasyon krokisi, imar çapı, proje-yapı denetim, inşaat ruhsatı, inşaat ve yapı denetim, yapının tamamlanması, röperli kroki, yapı kullanma izin belgesi, cins değişikliği ile yapılı arsa.

Proje ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Hemen Arayın! (0262) 324 30 63